mandag den 25. november 2013

September 2013 - officiel klage over kommunen, og endelig byggetilladelse

September 2013 - officiel klage over kommunen, og endelig byggetilladelse


Da vi d.3/9 stadig ikke havde hørt fra kommunen vedr. vores byggetilladelse valgte vi at opsummere vores hidtidige forløb (vores opfattelse af det i hvertfald) og sende det til formanden for Teknik- og miljøudvalget, samt borgmesteren, da de i sidste ende er ansvarlige for forvaltningen. På daværende tidspunkt var der gået over 18 uger, for at behandle en byggeanmodning på en nyudstykket grund, for et rimeligt traditionelt typehus fra et af de største byggefirmaer i landet. Dette skal holdes op i mod at Roskilde kommunes egne ambitiøse(?) behandlingstider for den slags byggeri er på 4 uger (hvilket er mindre en hvad vi blev forsinket pga sagsbehandleren valgte at holde ferie midt i processen). Dette kan i øvrigt også sammenholdes med at man i nabokommunen i Ringsted, kan møde op hos kommunen og få en straksbehandling af den slags type-sager og få tilladelsen samme dag.

Den 4/9 modtog vi svar fra Torben Jørgensen, der er formand for teknik og miljøudvalget om at han ville undersøge sagen. D.5/9 modtog vi herefter tilladelse til anlæggelse af faskine (inkl. underjordisk rørføring). Endvidere fik vi en foreløbig byggetilladelse, dog uden tilladelsen til overkørslen ml. vores carport og kommunens vej, da den lod vente på sig. Dette betød dog at vi kunne komme i gang med byggeriet :)

Om det skyldes klagen, eller om det var tilfældigt at tilladelserne kom kort derefter, er uvist.

D. 6/9 blev vi kontaktet af "Veje og Grønne Områder" at vores planlagte overkørsel var for tæt på en lysmast, og at vi enten måtte flytte overkørslen så der ville blive mindst 0.75 m hen til denne, eller vi vil kunne betale os fra at flytte lysmasten (til et ukendt beløb). Jeg prøvede at finde ud af hvor de 0.75 m kom fra, og fandt ud af at det var noget kommunen har fundet ud af er en god afstand, hvor folk ikke kører ind i lysmasten (selvom de egentlig kan være ligeglade da lysmasterne er ejet af grundejerforeningen). Da vinklen ind i vores indkørsel vil blive en vigtig parameter (især efter at carporten var gjort smallere) havde vi et ønske om at kunne komme mest muligt vinkelret ind på grunden, hvilket vil sige så tæt på lysmasten som muligt. Jeg var derfor ude og kigge i området for at finde tilsvarende, hvor der var kortere fra brostenenen til lysmasten, hvilket ikke var svært at finde en del eksempler på.

Eksempel på overkørsel med kort afstand fra brosten til lysmast
Jeg indsendte derfor disse billeder til kommunen, for at høre mere ind til hvorfor der skulle gælde andre regler for disse huse. Svaret var at løsningen på billederne var en helt anden en vores løsning, da de yderste 4 brosten er en vandrende, og derfor kan dette ikke sammenlignes med vores løsning. Da jeg prøvede at spørge ind til hvorfor en hældning af brostenenen på ca 5cm pludselig skulle sikre lysmasten mod påkørsler (som var argumentet for sikkerhedsafstanden ved vores lysmast), fik jeg bare af vide at de ikke kunne forstå spørgsmålet.....Tja det kræver nok en helt speciel kommune logik, som jeg ikke kommer i besiddelse af. Til sidst gav vi op og accepterede de 0.75m fra overkørslen til lysmasten - om ikke andet så kan man jo altid bare køre ud på gruset hvis der bliver problemer med tilkørslen.

En sidste lille kommentar i forbindelse med Roskilde kommune og deres håndtering af borgere. I løbet af juli blev vi ringet op af en person (vil ikke nævne vedkommende ved navn på en offentlig blok - men alle der har bygget i området ved hvem denne person er) fra kommunen der er koordinator for at det samlede udtryk af byggerierne i området er som det var tænkt af kommunen (dette er min fortolkning af vedkommenes rolle). Hun ringede i forbindelse med at vi fik vores afslag pga overskridelsen af det skrå højdegrænsemål for carporten, og ville spørge om vi var sikre på at det hus vi havde tegnet og indsendt nu også var det vi virkelig ønskede? Da jeg fortalte hende at det var det, og at vi jo selv havde tegnet huset, så kommenterede hun bare at hun ikke synes det passede ind på grunden, og at hun havde forestillet sig et mindre hus placeret anderledes, samt at det var de flere i hendes afdeling der gjorde. I samme ombæring ville hun også informere om at vi sikkert godt kunne få tilladelse til faskine (da det var nævnt i lokalplanen for vores område), men at afledningen hen til faksinen skulle ske i åbne render gennem haven (hvilket slet ikke giver nogen mening).
Dette var et noget rystende opkald, da det ville betyde en ret stor ændring i forbindelse med vandafledningen på grunden. Endvidere fandt jeg det underligt at få sådan et afslag over telefonen uden at det blev fulgt op af et skriftligt afslag, som der ellers står i forvaltningsloven. Da jeg dels var uening i kommunens åbenbare fortolkning af ordlyden af lokalplanen (hvilket dansk sprognævn i øvrigt også var), samt at jeg ikke fik afslaget skriftligt, valgte jeg at klage til vedkommendes leder. Det overraksende svar var at vedkommende slet ikke havde bemyndigelse til at give afslag på disse sager, samt fik opridset hvilke beføjelser der lå i hendes afdeling. Da jeg sendte dette svar videre til Huscompagniet, var de meget overraskede, da de i mange sager havde modtaget tilsvarende afslag og haft en masse problemer med vedkommende medarbejder i kommunen.
Jeg har efterfølgende erfaret at stort set samtlige af vores naboer i området har haft problemer eller følt sig chikaneret af vedkommende. Jeg tænker at man som kommune nok bør overveje hvordan man fremstår i ens direkte "kundekontakt", og at man måske kan bruge sine resourcer på noget der giver mening, eller faktisk direkte yder en service til dem der betaler. Sjovt nok bliver den slags ikke evalueret af kommunen.

mandag den 21. oktober 2013

August 2013. Venter på kommunen

August 2013. Venter på kommunen, samt ny løsning for carporten

Starten af august gik med at få opdateret tegningerne til carporten, så den kunne passe med Roskilde kommunes krav vedr. det skrå højdegrænseplan. I forbindelse med at vi ville få en smallere carport, ville der blive et længere stykke "bar" mur, ud mod vejen. Vi besluttede derfor at få tegnet et ekstra højtsiddende vindue ind på de to børneværelser. Det ene for at bryde den lange mur, og det andet for at gøre de to værelser ens. Den 9. august modtog vi de opdaterede tegninger til underskrivelse. Nu med 2 nye vinduer. Vi havde endvidere valgt at holde fast i vores anmodning om at anlægge faskine og underjordisk rørføring, på trods af modstand fra kommunen (mere om dette i afsnittet vedr. kommunen herunder). Tegningerne blev underskrevet og sendt tilbage til huscompagniet, som videresendte de relevante ansøgninger til div afdelinger i kommunen samme dag.

ny version af plantegningen. Nu med smallere carport, og 2 nye vinduer i hhv. værelse 2 og 3

Facaden set fra nord (vejen), hvor det nye vindue ses (det højtsiddende)

Den 26/8 modtog vi svar fra kommunens byggesagsafdeling (efter at "vores" sagsbehandler var hjemvendt fra ferie + 2 ugers ekstra ventetid), om at de ikke havde yderligere kommentarer vedr. det skrå højdegrænsemål. Der manglede dog stadig svar fra afdelingen "Veje og Grønne Områder" vedr. placeringen af vores overkørsel, samt svar fra miljøafdelingen vedr. vores anmodning om faskine.

Hvidevarer indkøb

Efter nogen tids søgen fandt vi frem til at vi med fordel kunne købe vores ovn, mikroovn, samt kogeplade hos fleggaard i Tyskland, da vi alligevel var på ferie i det sydlige Jylland. Da vi havde bestilt disse og skulle hente dem på vores tur hjem, ventede der os dog noget af en overraskelse, da disse hvidevarer fyldte meget mere end vi havde regnet med. Efter at have taget al ferieoppakningen ud af bilen samt ommøbleret totalt, lykkedes det til sidst at klemme det hele ind (dog uden at kunne lukke vinduet i bagklappen helt). Det blev en meget lang tur fra Tyskland til sjælland i en enddog meget tæt pakket bil.

torsdag den 26. september 2013

Juli 2013. Valg af køkken, el, skydelåger, samt første livstegn fra Roskilde kommune

Juli 2013. Valg af køkken,  el, skydelåger, samt første livstegn fra Roskilde kommune

Vi var blevet indkaldt til møde hos Uggerly, der skulle stå for el og vvs, d.3. juli og til møde hos HTH vedr. køkken og bad(e) d.4 juli.

El og hvidevarer

Mødet hos Uggerly foregik i Birkerød sammen med Klaus der skulle stå for projekteringen af el-arbejdet. Det var endvidere Uggerly der ifølge den alm proces også skulle stå for salg og montage af hvidevarer. Vi havde efterhånden været i en del udstillingshuse, og fået en ide om hvad vi skulle have af elektriske installationer, og havde prøvet at budgettere derefter. Blandt andet ville vi gerne have en del indbyggede spots på badeværelserne, gangene, køkkenet og carporten. Det endte i første omgang med at blive til 38 indvendige og 14 udvendige spots. Endvidere havde vi også prøvet at tænke vores indretning ind i elplanen, og tænkt over hvor det kunne være smart med tomrørsinstallationer (f.eks. til højttalere, tv og lign). Vi havde et godt møde med Klaus, der var god til at forstå vores ønsker og behov, samt komme med gode løsninger. Dog kunne vi godt fornemme at det med indbyggede spots og lydplader ville blive en udfordring, især fordi der på de tegninger som Uggerly får fra huscompagniet ikke er indtegnet lydplader.

Det hele mundede ud i nedenstående første bud på en løsning for de elektriske installationer. Vedr. hvidevarer så havde de ikke et ret stort udvalg, så Klaus foreslog at vi kunne lave en aftale med Siemens i Ballerup, hvor de havde et showroom med mange af deres modeller og en Siemens ansat, der ville kunne gennemgå de forskellige hvidevarers funktionaliteter, og guide os i valget af disse. Vi aftalte derfor et møde i Ballerup dagen derpå. Den samlede pris på de valgte el-installationer (uden hvidevarer) løb i første omgang op i 52545kr, hvilket var en anelse mere end de 40000kr vi havde budgetteret med.

El-tegning version 1, hvor de elektriske installationer er påført
Der var lidt forskellige poster på ovenstående tegning som vi blev lidt overrasket over, så vi bad om lidt ændringer, for at komme lidt nærmere vores oprindelige budget. Der var desuden lidt usikkerhed vedr. placeringen af spots i forhold til lydpladerne i køkkenet, hvilket skulle vise sig at kræve en del iterationer, og kommunikation ml. huscompagniet, Uggerly samt os, for at komme på plads (forhåbentlig).

Til sidst endte det op med at vi d.27/7 skrev under på version 7 af el-tegningerne, som kan ses nedenfor. Nu med indtegnede lydplader (i køkkenet), samt faste mål på spots i stue, køkken og garderobe. Desuden er der flere detaljer mht. hvor div. udtag/tomrør og lign er placeret i højden.

El-tegning version 7, nu med lydplader og div faste mål for placering af spots i stue, køkken og garderobe
Vi endte op med 54 indbyggede spots indvendig samt 14 udvendige spots. Ved at sløjfe lidt loftudtag, udendørs lamper samt antenne og telefonstik, blev prisen faktisk reduceret til 48000 (uden hvidevarer), hvilket kun var 8000 over budget.

Hvad angår hvidevarer, var vi på besøg hos Siemens i Ballerup, og få en rigtig udmærket gennemgang af en siemens-ansat, som kunne fortælle om forskellene på de forskellige modeller, og give et bud på hvad der ville passe bedst til vores behov. Det var en rigtig god oplevelse, og vi fik en god ide om hvad vi ville gå efter. Kan klart anbefales. Da priserne hos Uggerly var en del over hvad vi kunne finde de tilsvarende hvidevarer til på nettet, valgte vi kun at købe em-fang, køleskab og opvaskemaskine hos dem. Dels fordi disse varer ikke var så meget dyrere end de tilsvarende priser på nettet, men også fordi disse varer skal indbygges, med låge-front. Vi valgte derfor at ville købe ovn, mikrobølgeovn, kogeplade, vaskemaskine og tørretumbler selv, og installere dem efter overtagelse af huset.

HTH

Den 4. Juli havde vi møde hos HTH i Glostrup, for at bestemme elementer til køkken, bad samt div. indbyggede skabe. Da vi havde valgt at lade bordpladen i køkkenet gå ud i vindueskarmen og vinduet skulle placeres efter tykkelsen af denne, samt at er lavet en speciel løsning med skabene mellem køkken og entré, turde vi ikke andet end at vælge huscompagniets samarbejdspartner, for at være sikker på at detaljerne skule være på plads, samt at der ville være kommunikation mellem disse i forbindelse med evt. problemer.

Forinden havde vi været lidt rundt og kigget på deres udvalg af køkkener, og havde besluttet os for at vi ville prøve med et sort køkken med en tynd hvid bordplade. Valget var faldet på HTH's model "Seven" med sort ege-finér og grebsfrie elementer, der skulle bruges både i køkkenet samt på badeværelserne. Eksempel fra HTH's katalog ses nedenfor (dog med sort bordplade).


Vi følte os derfor nogenlunde forberedte inden vores møde. Vores kontaktperson, Majbrit, var meget struktureret, og vi kom igennem diverse valg på de 2 timer vi havde til rådighed. Et af de svære punkter var valget af bordplader. Vi havde oprindeligt forestillet os en slags sten-komposit bordplade alá Silestone, men fik af vide at dette ville blive svært at lave pænt pga. vores valg dels af en lang bordplade, samt at den skulle være bredere i vindueskarmene. Majbrit foreslog derfor en HI-MACS plade (samme princip som Corian), som de ville ville kunne "svejse" på stedet uden synlige samlinger, under opsætningen. Desværre var der ikke mulighed for at få udhæng ved vores køkken-ø, da den tynde bordplade har behov for understøtning, og HTH ikke har en løsning for denne slags løsninger (selvom jeg ellers prøvede at tegne og fortælle, samt skrive til leverandøren af bordpladerne, for at finde en løsning - uden held). Vi kunne godt lide de valgte køkkenelementer, men var noget skuffede over mulighederne i forbindelse med skydedørs-garderoben. Dels pga. kvaliteten, og dels fordi de maksimalt leverer låger med bredden 1.2m, hvilket ville medføre at vi skulle have 3 skydelåger i hver side, eller gøre bredden af garderoben smallere end de oprindelige 2.5m. Det samme var tilfældet i bryggerset, hvor vi helst ville have skydelåger, men ikke rigtigt kunne finde en god løsning, og derfor endte op med at vælge alm. låger i stedet.

En lidt underlig ting i forbindelse med vores valg af div. HTH varer, var at vi ikke rigtig kunne få oplyst priserne. Især på bordpladerne, da det åbenbart var noget de skulle indsende til deres leverandører, og få en pris tilbage. Dog kunne hun sige at vi nok havde overskredet vores budget, som vi ellers syntes var relativt højt på ca. 170000kr.

Den 11. Juli modtog vi så tilbuddet fra HTH med priserne på vores valg. Vi var mildest talt noget chokerede, da tilbuddet lød på godt 318000kr, så altså en budgetoverskridelse på ca. 140000kr!!! Ved gennemgang af tilbuddet kunne vi se at bordplader og vaske til sammen havde en pris på ca. 116000kr. Endvidere kunne vi se at alene skydedørs-garderoben ville koste over 30000kr + ca. 5000kr i montage. Vi gik derfor i gang med at se hvor det ville give mening at slanke udgifterne. Mest logisk var det at finde nye bordplader, så vi bad derfor om at få tilbud på Silestone, som et alternativ. Endvidere begyndte vi at kigge efter andre løsninger til garderoben og højskabene i bryggerset, da vi syntes at HTH forlangte for meget for noget vi egentlig ikke rigtig syntes om. Vores valg af skydedørs-garderobe endte med en producent der hedder Mogensen, som jeg vil skrive mere om efter HTH-sektionen.

HTH's farvetegning af vores køkkenløsning. Spændende at se hvordan det i virkeligheden kommer til at se ud

Hvad angik bordpladerne i køkkenet, så ville vi kunne spare 30000kr ved at skifte fra HI-MACS, til HTH's Basic+, der er et Silestone lignende produkt. Dog føres denne plade kun i 20mm. Inkluderet i denne besparelse var også at bordpladen på øen ikke skulle gå ned til gulvet, som det ellers var projekteret med. Vi syntes ikke at denne besparelse var stor nok i forhold til kompromiset, så vi valgte at kontakte banken for at høre om vi kunne få en udvidelse af kreditten på ca 160000kr (da der også var kommet lidt ekstra til i forbindelse med el-valg og div. andre ting). Dette gik banken heldigvis med til, så d.14/8 returnerede vi tilbuddet i underskrevet stand. Dog uden skabe i påklædningsværelset og højskabe i bryggerset.

Skydelåger

I vores jagt på skydelåger var vi faldet over en dansk producent, der hedder Mogensen, som både kunne levere brede låger (mere end de max. 1,2m som HTH kunne levere), samt havde nogle flotte eksempler på nettet, og gode indretningsløsninger. Især var Maja faldet for deres billede af et skab med sorte låger og Ferrari-rød indsats.


Vi fandt derfor den nærmeste forhandler af skabene, som lå i køge hos "Køge køkken og bad". Vi begav os derfor afsted mod Køge og fandt butikken der må siges at være noget anonym i dens ydre fremtoning. Til gengæld fik vi en super god service af Michael, der vidste en masse om skabene, og som tegnede vores løsning ind med det samme, og nok skulle give en pris der kunne matche HTH's. Vi endte op med et samlet tilbud på skydelåger med inventar til både garderoben og til bryggerset, til en samlet pris på 43000kr (uden montage), som var omtrent det samme som HTH skulle have for deres løsning, som i vores øjne var dårligere både hvad angå kvalitet og indretning. De varmeste anbefalinger til "Køge køkken og bad" herfra. Vi endte med at vælge en mere diskret løsning end den Ferrari-røde, så den røde farve blev skiftet ud med en hvid, og kun ét fag (men ellers noget lignende nedenstående billede).

En løsning næsten magen til den vi valgte

Kommunen

Den 30. Juli hørte vi så endelig noget fra kommunen, efter "kun" 19 uger. Nyheden var desværre ikke at tilladelsen var givet og at vi kunne komme i jorden, men derimod at de havde indvendinger til "det skrå højdegrænseplan", som skulle være overskredet med ca. 50cm, og som kommunen ikke ville være indstillet på at give dispensation for. Endvidere fik vi af vide at vores sagsbehandler ville tage 3 uger på ferie fra den efterfølgende dag, hvorfor der ikke ville kunne ske mere i sagen, før hendes ferie var overstået (???). Dette virkede helt vanvittigt for os, så vi anmodede om at få en anden sagsbehandler på sagen, men fik af vide at de ikke overdrager sager internt i kommunen (man skal nok være ansat i en kommune for at det giver mening).

For at løse problemet med det skrå højdegrænseplan, blev vi stillet over for nogle forskellige løsningsforslag:
1) Carporten kunne gøres mindre dyb, så den ville blive 4.1m
2) Hele huset kunne sænkes
3) Carporten flyttes længere mod øst, og gøres ca. 50cm smallere
Af de 3 muligheder var det umiddelbart den sidste der gav mest mening, men det krævede først lidt verifikation, så der blev målt og tegnet ude på vores parkeringsplads

Den nye carport indtegnet. Det bliver lidt snævert både i længden og bredden 

Konklusionen blev at det vil blive snævert i både længde og bredde-retningen, men at det nok skulle kunne lade sig gøre. Især hvis overkørslen kunne rykkes, så indkørselsvinklen ville blive mere vinkelret på huset, end hvad der var tilfældet på de oprindelige tegninger. Dette ville dog medføre at vi ville komme tæt på, den allerede placerede, lysmast. Vi valgte derfor at gå videre med den smallere carport, og bad huscompagniet om at opdatere tegningerne, og indsende dem for at kunne få byggetilladelsen.    

Juni 2013. Stadig intet nyt fra kommunen vedr. byggetilladelsen

Juni 2013. Stadig intet nyt fra kommunen vedr. byggetilladelsen

I løbet af Juni begyndte vi at blive utålmodige med kommunen. På kommunens hjemmeside "reklamerer" de med at deres mål er at behandle denne type sager på maks 4 uger, og de påstår at det har været gennemsnitstiden de 2 foregående halvår. Vi havde dog fået af vide af huscompagniet, at de på andre byggerier i Roskilde pt. havde en sagsbehandlingstid på 8 uger, som også var det der var lagt ind i planen for at vi skulle kunne forvente en overtagelsesdag d.18/11. Efter 6 uger bad vi derfor Martin om at høre kommunen om hvornår vi kan forvente svar. Den triste tilbagemelding var at sagsbehandlingstiden pt. var 12 uger (!!!??? for at læse et par tegninger igennem. Velkommen til det offentlige bureaukrati). Vi fik af vide at vi derfor kunne forvente at vores indflytningsdato ville rykke med en tid tilsvarende hvad kommunen skulle bruge ud over de planlagte 8 uger. ØV :(

Maj 2013. Tegninger til endelig underskrift

Maj 2013. Tegninger til endelig underskrift

Den 28. Maj modtog vi mere detaljerede tegninger af vores planløsning, til endelig underskrift. Der var nu kommet mere detaljerede mål på div. detaljer og vægge i huset. Endvidere var lydplader blevet indtegnet.

Version 6 af plantegningen. Nu med flere detaljer og mål, samt lydplader indtegnet

Detailtegning af lydpladerne og deres placering i stue og køkken

På de fremsendte tegninger til godkendelse var der stadig et par detaljer, som så ud til at være blevet tabt i overleveringen mellem Jan og Martin. Et af vores ønsker var at få det indvendige rulleskiftet ved vinduerne til at være glat med muren. Denne information så ikke ud til at have været blevet overdraget. På plantegningen fremgik det heller ikke at vores bordplade i køkkenet skulle erstatte vindueskarmen, som vi havde bedt om. Endvidere var det første gang vi så placeringen af lydpladerne, og underligt nok var de ikke placeret symmetrisk omkring vinduet. Så det krævede lige et par mails frem og tilbage. I øvrigt uden problemer, og meget hurtig response-tid af Martin. Så den 31/5 havde vi tegninger med ovenstående små-rettelser.

Version 7 af plantegningen. Nu med lidt kommentarer, der var gået tabt i overleveringen mellem Ringsted og Lyngby-afdelingen 

Tegningerne blev sendt tilbage til husocmpagniet i underskrevet tilstand d.3/6.

onsdag den 25. september 2013

April 2013. Tegninger indsendt til godkendelse i Roskilde kommune

April 2013. Tegninger indsendt til godkendelse i Roskilde kommune

Efter lidt for lang ventetid (ca +2 uger i forhold til hvad vi først havde fået stillet i udsigt) fik tegnestuen i Lyngby færdiggjort de tegninger, der skulle indsendes til godkendelse hos byggesagsafdelingen i Roskilde kommune. Disse blev fremsendt til os og kommunen d.29/4, og vi fik samme dag et byggesagsnummer hos kommunen. Ud over div. standard papir, var der også facadetegninger, og opdaterede plantegninger og placering af huset på grunden (carport uden skur).

På tegningerne kunne man nu se sokkelkote (23.75m) samt areal af huset. Sidstnævnte var dog pludseligt skrumpet fra 203m2 til 199.9m2, efter at være blevet beregnet. Jeg kontaktede huscompagniet, og spurgte dem om vi ville blive kompenseret for de 3m2, og det blev vi uden noget bøvl (vupti 26100kr sparet). På facadetegningerne var der også nogle detaljer som vi ikke før havde lagt mærke til. Vinduespartiet mod vest i stuen var ikke symmetrisk, da der mod syd var mulighed for opluk. Dette havde vi ikke bemærket før. Tilsvarende kunne vi se at der alligevel var kommet en glasdør i bryggerset. Begge dele bad vi om at få ændret.




version 5 af plantegningen - nu med dobbeltdør i stuen samt 2 højtsiddende vinduer mod syd

Marts 2013. Materialevalg

Marts 2013. Materialevalg

Den 18 marts var vi til materialevalgsmøde i showroomet i Ringsted. Det var en rigtig sjov øvelse, og vi var begge 2 overraskende enige om stort set alle de valg der skulle foretages, med en enkel undtagelse - nemlig udseendet af vores hoved- og bryggersdør. Vi havde inden mødet været ude hos STARK i sydhavnen for at se på fliser. Jeg havde en del gange været i vores lokale STARK for at se på deres udvalg, og skudt mig lidt ind på type og farve, men udvalget i sydhavnen var ubehageligt stort, hvilket ikke gjorde valget lettere. Til sidst fandt vi dog en flise (60x60cm Floorgres Chromtech Cool 3.0 - Naturale) som vi begge kunne lide (selvom Maja gerne ville have en mørkere, og jeg syntes at den var lidt for mørk), og som skulle lægges med en smal fuge i normal farve. Den valgte flise skulle endvidere bruges i hele huset, hvor der var valgt fliser. Murstenene som vi valgte blev Proteus fra Egernsund, og der valgt akustiklofter (Gyptone Big Quattro 43) i både stue og køkken. Ud over uenighed om døren var vi lidt usikre på om vi skulle have glasvæv (standard) eller om vi skulle opgradere til filt, som vi synes bedre om. Efter et par dages diskussion endte vi med at vælge en matteret dør til hoveddøren (selvom Maja synes det ligner en bryggersdør), og en pladedør til bryggerset. Vi endte også op med at vælge at få filt i hele huset. De samlede materialevalg løb op i ekstra små 42650kr i forhold til det oprindeligt budgeterede.

Ud over materialerne, fik vi også set på de valgte vinduespartier. Bredden af væggen mellem vinduespartierne blev justeret til at være 1.6 meter, og samtidig fandt vi ud af at vi kunne få sat et højtsiddende aflangt vindue i på det store badeværelse og i stuen. Desuden blev glasdøren mod syd i stuen ændret fra et enkelt til et dobbeltparti. Desuden havde vi set flere steder at man kunne lade bordpladen erstatte vindueskarmen i køkkenet, så sådan en ville vi også have (det skulle så senere vise sig at blive en dyr løsning).

Vi fik også spurgt til hvad det ville koste at få skrå vinduer henover de vestvendte vinduer i stuen. Dette ville dog blive uhensigtsmæssigt dyrt, da det ville kræve en ændring af spær-typen, så den samlede merpris ville blive på 55000kr. Vi fik samtidig af vide at den forventelige indflytningsdato ville være d.18/11-2013, men at denne dato ville afhænge af at vores byggetilladelse fra kommunen ville blive processeret på 8 uger, som på det tidspunkt var den aktuelle behandlingstid.

Efter materialevalget blev sagen overflyttet internt i huscompagniet til deres tegnestue i Lyngby, der skulle gøre tegningerne klar til at kunne indsendes til kommunen for at få byggetilladelse. Dette betød endvidere at vi fik en ny kontaktperson, Martin Jeppesen.

De valgte mursten. Proteus fra Egernsund



tirsdag den 24. september 2013

Februar 2013. Version 4 af plantegningen

Februar 2013. Version 4 af plantegningen

Dagen før vores møde med Jan, modtog vi den fjerde version af plantegningen. Nu var der blevet påført ovenlysvindue i køkkenet samt skabe i bryggers og det lille badeværelse.

Version 4 af plantegningen
Nu begyndte det at ligne noget, og der var tilmed ved at være gang i vores hussalg på Kristiansminde, hvilket gjorde det endnu mere interessant at få lukket de sidste løse ender. Vi aftalte et møde med Jan vedr. underskrivning af kontrakt, så vi ville kunne få udarbejdet mere detaljerede tegninger, som skulle bruges til anmodning om byggetilladelse hos Roskilde kommune. d.20/2 fik vi tilsendt udkast til en kontrakt, som Jan ville komme forbi og snakke om d.28/2 hos os.

I forbindelse med underskrivning af kontrakten skulle vores bank tillige stille en garanti. Jeg fik derfor lidt kolde tæer, og kiggede vores budget igennem, for at være "sikker" på at vi var nogenlunde realistiske mht. de tilvalg og ekstra poster vi havde skrevet ind. Jeg prøvede derfor at regne på hvad diverse skabe, hvidevarer, el-installationer, VVS etc. kunne komme til at koste og sammenholdt det med vores daværende budget. Der viste sig at være en del forskel på en del af posterne, så vi bad om at få opdateret budgettet, så vi havde noget mere realistisk at præsentere for banken. Nedenfor er der oplistet de ændringer til budgettet som vi ønskede indført, samt ændringer til materialevalgslisten (nu hvor den ville blive endelig)

Ekstra budgeteringer (+tilføjet = samlet):
Forskudt sokkel i carport: +10.000 = 10.000
Lydlofter: +5000 = 20.000
Mursten: +7000 = 7000
Ekstra hårde videvarer: +10.000 = 25.000
Ekstra inventar: +50.000 = 100.000
Ekstra el: +20.000 = 40.000
Badekar + evt indmuring: +15.000 = 15.000

ialt: +117.000 = 217.000

Samlet kontraktsum skulle derfor ende på 2.332.716+117.000 = 2.449.716 minus eventuelle gratis tilvalg i forbindelse med byggeklubs pointene

Kommentarer til materialevalgslisten
Carport: Der er i tilbudberegninen anført murede søjler og ikke limtræssøjle
Carport: Udgift til den forskudte sokkelhøjde er ikke at medtaget (ved ikke om punktet skal være her eller under "Grunden")
Ovenlys: Placeringen er ikke medtaget (køkken alrum)
Grunden: Der er afsat 25.000 til bortkørsel af jord - ved ikke om det skal på materialevalgslisten
Grunden: Underlag for fliser omkring huset. Er det noget huscompagniet laver, eller er det anlægsgartneren?
Udv. Materialer: Facadesten - det bliver en af dem i ca.7000kr kategorien
Vinduer og døre: Entredøren - ønsker ikke glasdør
Vinduer og døre: Bryggersdør mangler at blive specificeret
Indv. Materialer: Lydloft - udvid til 40m2 da jeg ønsker maksimal effekt i især stuen (er det muligt at se hvordan de 30m2 er beregnet?)
Indv. Materialer: Indv. Franske døre ønskes også ml køkken/alrum og gang, samt ml entré og gang
Indv. Materialer: Halvmur i køkken - hvad er det?
Malerarbejde: Væg bag badekar er ikke specificeret (skal være fliser)
Inventar: Ekstra afsat skal ændres til 100.000kr
Tæpper og trægulve: Generelt passer rummenes navne og størrelser ikke med vores plantegning, og i stuen er der ikke valgt plankegulv (hvilket der skal). 
Tæpper og trægulve: Hvis det er muligt vil vi gerne ændre valget fra lakeret til sæbebehandlet ask med hvid pigment
Flisearbejde: Rumstørrelser passer ikke
El-installation: I tilbudsberegningen er der 6 indvendige spots samt udv. ved hoved og bryggersdør - disse er ikke anført på materialevalgslisten
El-installation: Ekstra afsat beløb ændres til 40.000kr
Hårde hvidevarer: Der mangler at der er afsat 24.475kr til køb og montage af hvidevarer
Hårde hvidevarer: Ekstra afsat beløb ændres til 25.000
VVS installation: Toiletterne i både bad 1&2 skal være væghængte
VVS installation: Tilføj badekar + evt indmuring (ang. fabrikat, er det så muligt selv at finde noget andet end Danline? - har kigget lidt på sådan nogle komposit badekar)
VVS installation: I tilbudsberegningen er der blandingsbatterier inkluderet - disse ses ikke i materialevalgslisten
VVS installation: vaskene i køkken og bad bliver nok anderledes end anført (tilvalg)

Efter at have opdateret vores budget blev den samlede anskaffelsespris justeret til 4.015 mio kr, som vi indsendte til vurdering og godkendelse i banken d.27/2.

Vi aftalte at skulle afholde endeligt materialevalgsmøde d.18/3 i huscompagniets showroom i Ringsted (uden børn).

Januar 2013. Version 3 af plantegningen

Januar 2013. Version 3 af plantegningen

Efter vores møde med Jan d.28/12, modtog vi d.14/1-2013 version 3 af vores plantegning. Nu med mere skabsplads i entreen og en løsning med skabe i hhv. køkken og entré, som vi havde set i et prøvehus. Endvidere var døren til vore garderobe igen flyttet tilbage til køkkenet, samt at der var kommet en dør fra stuen med udgang mod syd. Desværre ville det ikke være muligt at lave en løsning med integreret skur i carporten, så det var desværre fjernet. På mødet fik vi også mulighed for at se på huscompagniets showroom, og valgte at vi ville have 3 lags super lavenegi vinduer, lydlofter i stue og køkken, samt plankegulv i de rum hvor der ikke er fliser. Endvidere havde vi besluttet os for at få en faskine, da løsningen som der ellers var lagt op til fra Roskilde Kommune med overfladisk vandafledning mod vejene, blev vurderet til at være en noget mindre attraktiv løsning. Det samlede budget (inklusiv 120kkr i budgettet til anlæg af have og fliser) lød nu på 3.9 mio kr (inkl. grundens pris) 

Version 3 af plantegningen til H-hus
Til plantegningen havde vi igen lidt forslag til ændringer. Døren mellem bryggers og gang skulle flyttes så der kunne blive plads til indbygget skab for enden af bryggerset, og vi ønskede også et indbygget skab i det lille badeværelse mod bryggerset. Desuden en mindre detalje med de forskudte vægge i kontoret, der skulle vendes ind imod soveværelset. Alt i alt nogle mindre ændringer, hvilket jo måtte tyde på at vi var ved at være tættere på en endelig plantegning.

Vi aftalte endnu et møde i Ringsted d.15/2, for at gennemgå flere materialer, samt diskutere opdateringer baseret på ovenstående forslag.

mandag den 23. september 2013

November 2012. 2 udgave af plantegning til H-hus

November 2012. 2 udgave af plantegning til H-hus

Baseret på vores kommentarer til det første udkast af plantegningen, modtog vi d.23/11 et opdateret forslag til en planløsning for vores H-hus. Der var nu kommet en separat entré og bryggers, samt et større gæstebadeværelse. Omklædningsværelset er nu blevet et separat værelse, men dette har medført at indgangen til soveværelset skal ske via en dør midt på den eneste reelle væg i stuen. Endvidere er huset nu vokset en anelse idet at "længen" mod nord er blevet lidt længere, for at gøre plads til bryggerset. Desuden er der blevet indtegnet skrå lofter i stue og køkken alrum. Huset er dermed vokset til ca. 203m2.

plantegning. Løsningsforslag nr.2
Ovenstående plantegning havde stadig nogle løsninger, som vi ønskede ændret. Endvidere havde jeg målt lidt på carporten og blevet opmærksom på at de indtegnede biler vist ikke var så store, hvilket ville blive problematisk i forbindelse med at skulle åbne døren på den bil der står nærmest redskabsrummet. Vi indsendte derfor nogle ændringsforslag til Jan, og bad deres tegnestue om at prøve at ændre tegningen derefter. For at undgå udnødvendige misforståelser prøvede jeg at indtegne ændringsforslagene på tegningerne. Disse er indsat herunder


ændringsforslag til plantegning vers.2
Baseret på ovenstående ændringsforslag aftalte vi med Jan at mødes igen, og gennemgå flere detaljer vedr. vores mulige plantegning. Mødet blev aftalt til d.28/12.

onsdag den 18. september 2013

Oktober-November 2012. Nivellement af grunden, samt udkast til plantegninger

Oktober-November 2012. Nivellement af grunden, samt udkast til plantegninger

Næste skridt i processen var at få foretaget et nivellement af grunden, for at få et mere detaljeret overblik over de aktuelle koter og højdeforskelle. Da der i lokalplanen for området er krav vedr. at der maksimalt må reguleres med +/- 0.5m på grunden, kunne dette have indflydelse på hvordan udformningen af huset kan blive. Vi kontaktede derfor Jan for at få dem til at opstarte udmålingerne. Prisen for nivellementet var på 11500 som er indeholdt i tilbuddet fra huscompagniet, men som ville skulle betales hvis ikke vi skulle ønske at bygge med dem alligevel. Selvom vi på dette tidspunkt stadig havde vores hus på Kristiansminde til salg, og derfor ikke kendte til en eventuel plan for opstart af nyt byggeri, valgte vi at få foretaget nivellementet med det samme, så vi kunne komme videre i processen med at udforme huset til grunden. Dette meddelte vi huscompagniet d.12/10, og vi fik resultatet tilsendt d. 30/10.

Resultatet af nivellement af Marken 27
Resultatet af nivellementet var noget mere detaljeret, end de højdekurver vi havde fra kommunens salgsmateriale. Blandt andet ses det at der er en lille forhøjning på den sydlige del af grunden. Jan foreslog at vi skulle mødes for at diskutere hvilke muligheder og udfordringer der ville være, baseret på de nye informationer i nivellementet. Vi aftalte et morgenmøde hos huscompagniet i Ringsted d.7/11. På mødet fik vi set på lidt forskellige løsninger, og fandt ud af at vores initielle forestilling om et vinkelhus på ca. 200m2 ville blive svært at realisere på grunden, da det enten ville blive for langt, eller få for stor en "vinkel" stikkende ud, som ville gøre indretningen svær. Jan foreslog at man kunne lave et hus med en H-profil (også kaldet et H-hus), hvor det ville være nemmere at opnå det areal og de antal værelser som vi ønskede. Dette blev indtegnet og vi modtog første bud på et H-hus ugen efter d.14/11.

Beliggenhed på grunden

første udkast af plantegning for H-hus
  
Huset var på ca. 189m2, og der var flere ting ved det, som vi godt kunne lide. Der var dog også et par detaljer som vi ønskede adresseret. Blandt andet ville vi gerne have adskilt bryggers og entré, da vi af erfaring ved at vores bryggers ikke altid er lige opryddet. Vi havde set et par prøvehuse hvori bryggerset var en slags "blindtarm" på entreen, så vi ville gerne prøve at få en sådan løsning i vores plantegning. Desuden syntes vi at det indtegnede gæstebadeværelse var temmelig småt. I et af prøvehusene havde vi endvidere set en løsning hvor påklædningsværelset ikke var en gennemgang med et separat rum hvilket vi bedre kunne lide. Vi kunne til gengæld godt lide størrelsen på de 2 børneværelser. Vi bad derfor Jan om at tage disse inputs med til tegneafdelingen, og få en opdatering af plantegningen. 

tirsdag den 10. september 2013

August-Oktober 2012. Køb af Marken 27

August-Oktober 2012. Køb af Marken 27

Næste kontakt var efter Jan's ferie d.12/8. Efter at have "tygget" på de fremsendte tegninger var vi kommet frem til den konklusion at vi syntes der var for store ulemper ved en nordvendt grund pga enten en lang indkørsel til huset (= spildplads) eller at huset ville skygge for haven, hvis man placerede det tættere på vejen. Vi besluttede os derfor for at kigge på en anden grund, og fandt interesse for grunden på matriklen 123eæ, der ville få adressen Marken 27. 



Vi aftalte et møde med Jan, der ville komme ud til os d.20/8 kl.16, og gennemgå forskellige muligheder for placering af hus på grunden, samt processen i at bygge nyt hus med Huscompagniet. Vi havde et rigtig godt møde, og en god mavefornemmelse vedr. at skulle bygge nyt med Huscompagniet. d.21/8 modtog vi et anskaffelsesbudget samt et udkast til placering af et vinkelhus på 203 m2 på grunden.

Grunden på Marken 27 (eller som det ses kan der også vælges at have indkørsel mod syd og så få adressen Ageren 26). 

Vi fik af vide at der kunne være nogle udfordringer med placeringen af huset på grunden, da der i lokalplanen for området ikke tillades tærrenregulering med mere end +/- 0.5m. Eftersom der ikke var angivet andet end nogle grove mål på tegningen fra kommunen, ville det være svært at få et realistisk bud på en tilladt udformning af huset. 
Vi tog derfor d.21/8 kontakt til Karen Atwell fra Roskilde kommune, med et ønske om at få dem til at se forslaget igennem samt at komme med deres bud på hvad der kunne lade sig gøre på grunden. Karen tilbød derefter et møde på grunden d.31/8. Dette møde blev afholdt og hun gav nogle gode råd, som vi skulle have i baghovedet i forbindelse med byggeriet, vedr. hældning af indkørsel, samt evt at kunne bygge i forskudte plan.
For at få snakket flere detaljer igennem vedr. placeringen samt udformningen af et hus på grunden, aftalte vi et møde i Ringsted med Jan d.11/9. En af de ting vi fik af vide, var at der var en potentiel risiko for en uforudset udgift såfremt der skulle være forurenet jord på grunden, samt hvis der skulle foretages ekstra fundering. For at være på den sikre side, ville vi derfor gerne have lavet en jordbunds- samt miljøundersøgelse på grunden, og vi kontaktede kommunen vedr. mulighed for at foretage en sådan uden at have købt grunden. Aftalen blev at vi kunne reservere grunden i 2 uger (fra den 14/9) for at foretage denne prøve og give svar på hvorvidt vi ønskede grunden eller ej.
Den 18/9 blev boringerne udført og d.20/9 modtog vi svaret fra jordbundsundersøgelserne med et fast tilbud på ekstra fundering af huset på 43.229kr. Det blev endvidere vurderet at der ikke var behov for omfangsdræn.

Billede af prøvetagningen tilsendt fra vores nye naboer; Anders, Julie og Sofia


Miljørapporten lod dog vente på sig, og d.27/9 rykkede vi for den, og fik den tilsendt d.27/9, som var i sidste øjeblik i forhold til vores frist for at melde tilbage til kommunen, hvorvidt vi ønskede at købe grunden. Miljøprøverne der var baseret på 5 "nedstiksprøver" viste heldigvis at vi havde "klasse 0", som er den reneste kategori, og vi besluttede derfor at meddele kommunen d.28/9, at vi ønskede at købe grunden til de 1.375.000kr som den var prissat til.
Vi modtog derefter en købsaftale samt et girokort på 200.000kr, som skulle betales inden for 2 dage sammen med et krav om bankgaranti for restbeløbet. Vi var slet ikke forberedt på at skulle betale med så kort varsel, så vores bankrådgiver kontaktede kommunen, og forklarede at det ville tage et par dage mere for at kunne oprette en garanti, hvilket blev accepteret af kommunen. Både betaling og garanti var på plads d.11/10. 

mandag den 9. september 2013

Juli 2012. Første grund af interesse. Marken 10, matr. nr, 123-ec

Den første grund vi fandt interesse for var i et nyudstykket område i Trekroner. På daværende tidspunkt var 18 ud af 36 mulige grunde allerede solgt, hvilket efterlod os med 18 mulige grunde at vælge i mellem. Vores interesse faldt i første omgang på grunden med adressen Marken 10 (markeret med grøn cirkel).



Vi kontaktede Huscompagniet d.4/7 med den pågældende grund, samt vores ønsker til huset.Vores kontaktperson var Jan Petersen fra Ringsted afdelingen (som vi har fået en meget fin service af), leverede allerede dagen efter (5/7) et anskaffelsesbudget, på et vinkelhus på 203 m2 på grunden, ud fra de gældende krav i lokalplanen. Vi fik endvidere en indbygget carport med i prisen. Den efterfølgende dag (6/7), fik vi tilsendt en mulig placering af huset på grunden, samt 2 mulige plantegninger.



Intro

Intro. Denne blog omhandler vores projektering og byggeprojekt af hus på Marken 27 i Roskilde

Hele ideen med at flytte opstod, da vi blev interesseret i et hus på Tørvekær 9, som blev solgt inden vi kunne nå at sælge vores eget hus. Vores ejendomsmægler foreslog at vi kunne overveje at bygge nyt, og at økonomien i det var lige så god som ved at købe et tilsvarende "brugt" hus. Dette satte gang i processen der skulle ende op med at vi købte en grund i Trekroner området på adressen Marken 27, samt engagerede os med Huscompagniet som byggefirma.