Vi var blevet indkaldt til møde hos Uggerly, der skulle stå for el og vvs, d.3. juli og til møde hos HTH vedr. køkken og bad(e) d.4 juli.
Mødet hos Uggerly foregik i Birkerød sammen med Klaus der skulle stå for projekteringen af el-arbejdet. Det var endvidere Uggerly der ifølge den alm proces også skulle stå for salg og montage af hvidevarer. Vi havde efterhånden været i en del udstillingshuse, og fået en ide om hvad vi skulle have af elektriske installationer, og havde prøvet at budgettere derefter. Blandt andet ville vi gerne have en del indbyggede spots på badeværelserne, gangene, køkkenet og carporten. Det endte i første omgang med at blive til 38 indvendige og 14 udvendige spots. Endvidere havde vi også prøvet at tænke vores indretning ind i elplanen, og tænkt over hvor det kunne være smart med tomrørsinstallationer (f.eks. til højttalere, tv og lign). Vi havde et godt møde med Klaus, der var god til at forstå vores ønsker og behov, samt komme med gode løsninger. Dog kunne vi godt fornemme at det med indbyggede spots og lydplader ville blive en udfordring, især fordi der på de tegninger som Uggerly får fra huscompagniet ikke er indtegnet lydplader.
Det hele mundede ud i nedenstående første bud på en løsning for de elektriske installationer. Vedr. hvidevarer så havde de ikke et ret stort udvalg, så Klaus foreslog at vi kunne lave en aftale med Siemens i Ballerup, hvor de havde et showroom med mange af deres modeller og en Siemens ansat, der ville kunne gennemgå de forskellige hvidevarers funktionaliteter, og guide os i valget af disse. Vi aftalte derfor et møde i Ballerup dagen derpå. Den samlede pris på de valgte el-installationer (uden hvidevarer) løb i første omgang op i 52545kr, hvilket var en anelse mere end de 40000kr vi havde budgetteret med.
Der var lidt forskellige poster på ovenstående tegning som vi blev lidt overrasket over, så vi bad om lidt ændringer, for at komme lidt nærmere vores oprindelige budget. Der var desuden lidt usikkerhed vedr. placeringen af spots i forhold til lydpladerne i køkkenet, hvilket skulle vise sig at kræve en del iterationer, og kommunikation ml. huscompagniet, Uggerly samt os, for at komme på plads (forhåbentlig).
Til sidst endte det op med at vi d.27/7 skrev under på version 7 af el-tegningerne, som kan ses nedenfor. Nu med indtegnede lydplader (i køkkenet), samt faste mål på spots i stue, køkken og garderobe. Desuden er der flere detaljer mht. hvor div. udtag/tomrør og lign er placeret i højden.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6LrFjnF1TeVXHxdqazj6ZObpiDeUN1OcXvBJK3UUOSmr6t6CrYn5YuJqDkxK5yjPqsLhX2P6Eop0dvV7HiinqlihMdzZRSLcnOr8UsyQFX-oOUsvOEP4Wy78JX-bn_1npf-aRg2_pNQLn/s640/el-installationer%237.png) |
El-tegning version 7, nu med lydplader og div faste mål for placering af spots i stue, køkken og garderobe |
Vi endte op med 54 indbyggede spots indvendig samt 14 udvendige spots. Ved at sløjfe lidt loftudtag, udendørs lamper samt antenne og telefonstik, blev prisen faktisk reduceret til 48000 (uden hvidevarer), hvilket kun var 8000 over budget.
Hvad angår hvidevarer, var vi på besøg hos Siemens i Ballerup, og få en rigtig udmærket gennemgang af en siemens-ansat, som kunne fortælle om forskellene på de forskellige modeller, og give et bud på hvad der ville passe bedst til vores behov. Det var en rigtig god oplevelse, og vi fik en god ide om hvad vi ville gå efter. Kan klart anbefales. Da priserne hos Uggerly var en del over hvad vi kunne finde de tilsvarende hvidevarer til på nettet, valgte vi kun at købe em-fang, køleskab og opvaskemaskine hos dem. Dels fordi disse varer ikke var så meget dyrere end de tilsvarende priser på nettet, men også fordi disse varer skal indbygges, med låge-front. Vi valgte derfor at ville købe ovn, mikrobølgeovn, kogeplade, vaskemaskine og tørretumbler selv, og installere dem efter overtagelse af huset.
HTH
Den 4. Juli havde vi møde hos HTH i Glostrup, for at bestemme elementer til køkken, bad samt div. indbyggede skabe. Da vi havde valgt at lade bordpladen i køkkenet gå ud i vindueskarmen og vinduet skulle placeres efter tykkelsen af denne, samt at er lavet en speciel løsning med skabene mellem køkken og entré, turde vi ikke andet end at vælge huscompagniets samarbejdspartner, for at være sikker på at detaljerne skule være på plads, samt at der ville være kommunikation mellem disse i forbindelse med evt. problemer.
Forinden havde vi været lidt rundt og kigget på deres udvalg af køkkener, og havde besluttet os for at vi ville prøve med et sort køkken med en tynd hvid bordplade. Valget var faldet på HTH's model "Seven" med sort ege-finér og grebsfrie elementer, der skulle bruges både i køkkenet samt på badeværelserne. Eksempel fra HTH's katalog ses nedenfor (dog med sort bordplade).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLsDk3AKxKdrSDDqtsz96Y1C0dPKkn105aKwmNv4Dy7WW84scf8lu1_Ba0Ybfe0dbU-_cwrz-GI2aEMo8Sk7ZsNOMpDnNvTAa7x9Di7Qz4rIvsg7o9VsP-HU8lqwJEDuG5GUz0oDjcFVy6/s640/HTH_Koekken_model_Seven_Sort_Eg_finer.jpg)
Vi følte os derfor nogenlunde forberedte inden vores møde. Vores kontaktperson, Majbrit, var meget struktureret, og vi kom igennem diverse valg på de 2 timer vi havde til rådighed. Et af de svære punkter var valget af bordplader. Vi havde oprindeligt forestillet os en slags sten-komposit bordplade alá Silestone, men fik af vide at dette ville blive svært at lave pænt pga. vores valg dels af en lang bordplade, samt at den skulle være bredere i vindueskarmene. Majbrit foreslog derfor en HI-MACS plade (samme princip som Corian), som de ville ville kunne "svejse" på stedet uden synlige samlinger, under opsætningen. Desværre var der ikke mulighed for at få udhæng ved vores køkken-ø, da den tynde bordplade har behov for understøtning, og HTH ikke har en løsning for denne slags løsninger (selvom jeg ellers prøvede at tegne og fortælle, samt skrive til leverandøren af bordpladerne, for at finde en løsning - uden held). Vi kunne godt lide de valgte køkkenelementer, men var noget skuffede over mulighederne i forbindelse med skydedørs-garderoben. Dels pga. kvaliteten, og dels fordi de maksimalt leverer låger med bredden 1.2m, hvilket ville medføre at vi skulle have 3 skydelåger i hver side, eller gøre bredden af garderoben smallere end de oprindelige 2.5m. Det samme var tilfældet i bryggerset, hvor vi helst ville have skydelåger, men ikke rigtigt kunne finde en god løsning, og derfor endte op med at vælge alm. låger i stedet.
En lidt underlig ting i forbindelse med vores valg af div. HTH varer, var at vi ikke rigtig kunne få oplyst priserne. Især på bordpladerne, da det åbenbart var noget de skulle indsende til deres leverandører, og få en pris tilbage. Dog kunne hun sige at vi nok havde overskredet vores budget, som vi ellers syntes var relativt højt på ca. 170000kr.
Den 11. Juli modtog vi så tilbuddet fra HTH med priserne på vores valg. Vi var mildest talt noget chokerede, da tilbuddet lød på godt 318000kr, så altså en budgetoverskridelse på ca. 140000kr!!! Ved gennemgang af tilbuddet kunne vi se at bordplader og vaske til sammen havde en pris på ca. 116000kr. Endvidere kunne vi se at alene skydedørs-garderoben ville koste over 30000kr + ca. 5000kr i montage. Vi gik derfor i gang med at se hvor det ville give mening at slanke udgifterne. Mest logisk var det at finde nye bordplader, så vi bad derfor om at få tilbud på Silestone, som et alternativ. Endvidere begyndte vi at kigge efter andre løsninger til garderoben og højskabene i bryggerset, da vi syntes at HTH forlangte for meget for noget vi egentlig ikke rigtig syntes om. Vores valg af skydedørs-garderobe endte med en producent der hedder Mogensen, som jeg vil skrive mere om efter HTH-sektionen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKh7QGhkmWu5yS2Nzb6b48uZK3KektJvT3_UPCXvj60GZ0_Ra_YEDXMnQ0Epb1r_BGFuQN7Ke-XBGE5hc7L2-F12MB5bEAYjgXlQXTXIgGN2x-FJgwdpVUe5ov9qE3NjFiON-gNHd8HHbp/s640/K%C3%B8kken%231.png) |
HTH's farvetegning af vores køkkenløsning. Spændende at se hvordan det i virkeligheden kommer til at se ud |
Hvad angik bordpladerne i køkkenet, så ville vi kunne spare 30000kr ved at skifte fra HI-MACS, til HTH's Basic+, der er et Silestone lignende produkt. Dog føres denne plade kun i 20mm. Inkluderet i denne besparelse var også at bordpladen på øen ikke skulle gå ned til gulvet, som det ellers var projekteret med. Vi syntes ikke at denne besparelse var stor nok i forhold til kompromiset, så vi valgte at kontakte banken for at høre om vi kunne få en udvidelse af kreditten på ca 160000kr (da der også var kommet lidt ekstra til i forbindelse med el-valg og div. andre ting). Dette gik banken heldigvis med til, så d.14/8 returnerede vi tilbuddet i underskrevet stand. Dog uden skabe i påklædningsværelset og højskabe i bryggerset.
Skydelåger
I vores jagt på skydelåger var vi faldet over en dansk producent, der hedder Mogensen, som både kunne levere brede låger (mere end de max. 1,2m som HTH kunne levere), samt havde nogle flotte eksempler på nettet, og gode indretningsløsninger. Især var Maja faldet for deres billede af et skab med sorte låger og Ferrari-rød indsats.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhku98tQP_uFuD8PBr7O6IPTGYYj4eUXdbWp8cKXiPGckmb06a8EyGD7tf8kcTBQ2kSjPzwrG0_CuNStZenhRFBU1tKP-993MYFDgmRDLcyB7A_KoL2TRXNTrHRS9P837Q8i2pSJf6JsJGJ/s640/skydel%C3%A5ge%231.png)
Vi fandt derfor den nærmeste forhandler af skabene, som lå i køge hos "Køge køkken og bad". Vi begav os derfor afsted mod Køge og fandt butikken der må siges at være noget anonym i dens ydre fremtoning. Til gengæld fik vi en super god service af Michael, der vidste en masse om skabene, og som tegnede vores løsning ind med det samme, og nok skulle give en pris der kunne matche HTH's. Vi endte op med et samlet tilbud på skydelåger med inventar til både garderoben og til bryggerset, til en samlet pris på 43000kr (uden montage), som var omtrent det samme som HTH skulle have for deres løsning, som i vores øjne var dårligere både hvad angå kvalitet og indretning. De varmeste anbefalinger til "Køge køkken og bad" herfra. Vi endte med at vælge en mere diskret løsning end den Ferrari-røde, så den røde farve blev skiftet ud med en hvid, og kun ét fag (men ellers noget lignende nedenstående billede).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUqJvG8M-wzVaZ8lijvUx7njweVpH4GemYlXWW6im_AUENFiUcub24eVu_yz5YzvtG-SgRR_uqBwYQsx9GndEJYk1BBmsfEdGu24PHdcVg4MyxCidrPhm615vD9zeJfLLHwPmb08JoGYZE/s640/K%C3%B8kken%232.png) |
En løsning næsten magen til den vi valgte |
Kommunen
Den 30. Juli hørte vi så endelig noget fra kommunen, efter "kun" 19 uger. Nyheden var desværre ikke at tilladelsen var givet og at vi kunne komme i jorden, men derimod at de havde indvendinger til "det skrå højdegrænseplan", som skulle være overskredet med ca. 50cm, og som kommunen ikke ville være indstillet på at give dispensation for. Endvidere fik vi af vide at vores sagsbehandler ville tage 3 uger på ferie fra den efterfølgende dag, hvorfor der ikke ville kunne ske mere i sagen, før hendes ferie var overstået (???). Dette virkede helt vanvittigt for os, så vi anmodede om at få en anden sagsbehandler på sagen, men fik af vide at de ikke overdrager sager internt i kommunen (man skal nok være ansat i en kommune for at det giver mening).
For at løse problemet med det skrå højdegrænseplan, blev vi stillet over for nogle forskellige løsningsforslag:
1) Carporten kunne gøres mindre dyb, så den ville blive 4.1m
2) Hele huset kunne sænkes
3) Carporten flyttes længere mod øst, og gøres ca. 50cm smallere
Af de 3 muligheder var det umiddelbart den sidste der gav mest mening, men det krævede først lidt verifikation, så der blev målt og tegnet ude på vores parkeringsplads
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwNJ6PKsBG5ZP5zqR9QNa9UoqACmD0LPXuPGzMe0r-vl8-9fnOYIcZwOpQamR0DnNBxY72Ht3vGym8kUybZL8Sa1I56KUaNriBu0M2oyRiboHi-Q9frV41gndrXpMKnCjgaJTopiq1G2Jb/s640/parkering%231.jpg) |
Den nye carport indtegnet. Det bliver lidt snævert både i længden og bredden |
Konklusionen blev at det vil blive snævert i både længde og bredde-retningen, men at det nok skulle kunne lade sig gøre. Især hvis overkørslen kunne rykkes, så indkørselsvinklen ville blive mere vinkelret på huset, end hvad der var tilfældet på de oprindelige tegninger. Dette ville dog medføre at vi ville komme tæt på, den allerede placerede, lysmast. Vi valgte derfor at gå videre med den smallere carport, og bad huscompagniet om at opdatere tegningerne, og indsende dem for at kunne få byggetilladelsen.